Blog: Muay Thai Clinic

< terug naar alle berichten

Hij is klein, soepel als een kat en snel als de tong van een kameleon. Master Kob kwam afgelopen zondag langs tijdens zijn rondreis door Europa. Een Thaise sensei, niet de jongste, maar nog altijd imponerend. Muay Thai kickboksen krijgt bij hem een extra dimensie. Als ik de kleedkamer binnenloop gooit hij zijn benen omhoog om het lijf klaar te maken voor zijn clinic. Hij begroet me vriendelijk: ‘You were here six years ago also….’, hoe weet hij dat nog? Want inderdaad een aantal jaren geleden gaf hij ook diverse trainingen bij Westerkoogsport.

Bij mij gaan de benen iets minder soepel omhoog. Een dag eerder bij de bokszaktraining zei sensei Hans: ‘Als je morgen gaat helpen verhuizen of naar de wc gaat dan zal je nog wel even aan me denken, want we gaan vandaag de beentjes doen.’ Het waren deze woorden die ’s ochtends nagalmde in mijn hoofd. Maar spierpijn kun je er toch met bewegen weer uit krijgen?

Master Kob laat ons eerst maar eens schijnboksen. Hij komt bij iedereen even langs om aanwijzingen te geven. Hij houdt zijn hand op; stoot. Andere hand; stoot, gevolgd door een trap waarbij hij je been even vasthoudt. Dan zet hij je eenvoudig even in de juiste houding. Nog maar een keer stoten en trappen begeleid door zijn herkenbare repertoire aan kreten. ‘Sjup, sjub, aaaah. Yes, very good.’

Het is vreemd genoeg mooi om te aanschouwen wat jij nooit zult bereiken. Die souplesse, die razendsnelle beenbewegingen. Een stoot, een stap naar voren en hij staat achter je standbeen en werpt je over de knie op de grond. Als wij dat mogen uitvoeren vallen er her en der wat mensen op de grond, maar niet altijd volgens het voorbeeld. Een IKEA handleiding is een peulenschilletje in vergelijking met wat aanvankelijk wel goed viel uit te voeren.

Onvermoeibaar werkt de Thaise meester de oefeningen af. Na twee uur en een kwartier is mijn spierpijn naar de achtergrond verdwenen, maar het lijf heeft het zwaar te verduren gehad. Dit wordt nagenieten. Hoffelijk neemt hij onze groet en dank in ontvangst. Daarna gaan we op de foto. We poseren voor de draak van Gerard, de mooiste muur van de sportschool en Master Kob blijkt een geoefend fotomodel te zijn, dit heeft hij vaker gedaan. Het hoort bij het toeren door Europa; ‘sjub, sjub, aaaaah. Very good!   

Arjen van Ginkel< terug naar alle berichten