Blog: Graag een beetje toekomst.

< terug naar alle berichten

‘Oost, west, thuis best.’ Uiteraard hoop ik dat iedereen het thuis best heeft, maar dit is echt tegeltjeswijsheid. We zitten nu voor de tweede keer thuis omdat het land op slot zit vanwege de coronapandemie en leuk is anders. Afgelopen zaterdag was dus de laatste keer dat we onder toeziend oog van de sensei de randjes opzochten. Werken aan de conditie, de techniek en je mentale gezondheid. Een intiem uurtje met de bokszak, dat heb je thuis dus niet.

De woorden van de sensei knallen daarbij als een zweep. Slechts een enkele keer gebruikt hij een veertje om ons te strelen. Vaker zoekt hij de grenzen op om de verzameling kadavers voor zijn neus aan te sporen. Gevat, grappig en grof, maar liefdevol. Het leven schuurt soms ook, bij Westerkoog kun je daar aan wennen.  

We werken alle spiergroepen af; benen, armen, buik en oefenen diverse technieken. Kers op de taart is de ‘spinning elbow’ die, na een reeks van stoten, op de ‘kaak’ van de tegenstander terecht dient te komen. Dat is nog even een dingetje. Na de negende draai mis ik volledig en maak een tuimeling tot groot vermaak van mijn buurman wiens naam ik niet zal noemen. Nu laat een bokszak zich nog wel verslaan, maar voor een kickbokser zijn het wel schrale maanden. We hebben al tijden geen tegenstander gehad. Ook dat hoort bij de tol die corona eist. En alsof dat nog niet genoeg is schuiven er nog andere donkere wolken voor de toekomst.

Onze sportschool komt niet voor in de plannen van projectontwikkelaar Sens Real Estate. Ontwikkelaars slopen en bouwen om winst te maken. Ze voorzien, zeggen ze, in een behoefte, willen de buurt opknappen en dat alles binnen het budget en de afgesproken tijd. Politici dienen daarvoor te bezwijken en dat lijkt de gemeente Zaanstad te doen. Diezelfde volksvertegenwoordigers horen namens ons kritisch naar dit soort plannen te kijken. Indien nodig moeten ze de handschoen oppakken en in dit geval ervoor zorgen dat Westerkoogsport zijn unieke functie in de buurt kan blijven uitoefenen. Het past ook goed bij wat de overheid propageert: blijf bewegen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Die balans tussen hoofd en lijf wens ik alle vrienden en vriendinnen van Westerkoogsport toe in 2021. Stay strong!

Arjen van Ginkel< terug naar alle berichten